3. branik

SPOMINSKA PLOŠČA BRANITELJEM MOSTU NA MOSTU ČEZ REKO MURO NA SREDNJI BISTRICI

branik 3

Med 27. junijem in 7. julijem leta 1991 je potekala slovenska osamosvojitvena vojna ali vojna za Slovenijo, znana tudi kot 10-dnevna vojna. Vojaške enote Teritorialne obrambe so odbile napad Jugoslavije in s tem je naša domovina Slovenija potrdila neodvisnost, za katero so se decembra 1990 jasno izrekli na plebiscitu.  

Seznam žrtev slovenske osamosvojitvene vojne obsega 76 padlih, od tega jih je 19 padlo na slovenski strani, 45 na jugoslovanski, 12 pa je bilo tujih državljanov. Med vojno je bilo na slovenski strani ranjenih 182 ljudi.

Spominska plošča braniteljem mostu v osamosvojitveni vojni je bila na mostu čez reko Muro na Srednji Bistrici slavnostno odkrita na osrednji pomurski prireditvi ob dnevu državnosti in 20-letnici osamosvojitvene vojne za Slovenijo. Organizatorji proslave so bili Občina Črenšovci, Zveza veteranov vojne za Slovenijo območno združenje Lendava, Zveza slovenskih častnikov območno združenje Lendava in Policijsko veteransko združenje Sever za Pomurje – pododbor Lendava. Slavnostni govornik na prireditvi je bil župan Občine Črenšovci, gospod Anton Törnar. V kulturnem programu je zgodbo vojaka iz osamosvojitvene vojne predstavil član Kulturno-turističnega društva Črenšovci, v program so se vključili tudi učenci bistriške osnovne šole. Župan Občine Črenšovci in Ljubo Dražnik sta odkrila spominsko ploščo braniteljem mostu čez reko Muro.

Vsekakor je osamosvojitvena vojna v živem spominu Slovencev in Slovenk, Prekmurcev in Prekmurk. Spominjamo se dogodkov, ki smo jim bili priča in ob tem podoživljamo strah, negotovost, grozo. Trepetali smo za svoja življenja, za življenja teh, ki so šli branit našo domovino, trepetali in bali smo se za življenja svojih otrok. Občutkov, ki so nas spremljali poleti leta 1991, ne želimo več doživeti, zato smo za odločen NE kakršnikoli uporabi nasilja za dosego nacionalnih idej. Hvaležni smo za vse tiste, ki so bili pripravljeni za stoletni sen Slovencev in Slovenk žrtvovati največ, kar imajo, svoja življenja. Pogumno so prijeli za orožje in branili našo zemljo, naša življenja. Danes, ko živimo v svobodni Republiki Sloveniji, naši domovini, se s hvaležnostjo spominjamo vseh žrtev, vseh ranjenih, vseh trpečih in vseh, ki so nam s svojim prizadevanjem na poti k suverenosti pomagali s svojo srčnostjo in z vero v dobro naroda.