Nedelja, 30. november 2014 ob 19.00

3 web gka

KUD Štefan Kovač Murska Sobota:
TOKRAT RES REPUBLIKA
(komedija)

Komedija na prvo žogo v vzhodnem dialektu je farsa na trenutno politično situacijo širšega območja in na mentalno stanje Evrope, s prenosom na lokalno (v smislu geografije in dialekta) raven. Gre za odcepitev "Panonske" od Slovenije, predvsem izpod Ljubljane, po vzoru odcepitve Slovenije od Jugoslavije in s tem Ljubljane izpod Beograda. Čeprav struktura spominja na začetek slovenske dramatike (Linhart), pa so dialogi zelo sodobni in duhoviti.

Režija: Gorazd Žilavec

Scenarij: Aleš Nadai

Igrajo:
Domen Baša,
Barbara Čarni,
Peter Jadrič,
Boštjan Lačen,
Matej Merük,
Nenad Perić,
Sandra Pörš,
Boštjan Sinic,
Romeo Varga

Igralci Gledališke skupine KUD ŠTEFAN KOVAČ Murska Sobota pa so v preteklosti že večkrat dokazali, da so sposobni odlične dramske interpretacije, kar dokazuje tudi dejstvo, da so se tudi letos uvrstili med 7 najboljših ljubiteljskih gledaliških skupin v sklopu Linartovega srečanja, katerega sklepno dejanje je bilo septembra v Postojni. Na državnem srečanju sta dva igralca (Sandra Pörš za vlogo kelnarce in Boštjan Lačen za vlogo hišnika) prejela tudi posebno priznanje.

Župan Rudolf: "Oskar, idi rajši po šampanjec! … No, v glavnon … Tak san srečen ka je možna odcepijtef, ka bi te najrajši od sreče gor zdigno … samo me malo v krijži rejže, pa nemren … Oskar, ges san dosta premišlavo … Ges nas vijdin kak eno malo Švico!"
Tajnik Oskar: "… Švico …?"
Župan Rudolf: "Ja, man plan! Najprléj se odcejpimo, pa se pridrüjžimo Švici, kak njuf zunanji avtonomni kanton … Ka praviš?!"

Želje in načrti so eno, realnost pa … Bo Panonski deželi uspelo? … Živela Republika Panonska!