Sobota, 28. oktober 2017 ob 18.00

Kulturna dvorana Črenšovci

 1 web gka

Moški vokalni kvintet Aeternum:
LOCAL-VOCAL fest
(koncert)

1 web gka 1

Tenor – Tomaž Gregorec
Tenor – Blaž Černela
Tenor – Mitja Horvat
Bariton – Andrej Tibaut
Bas – Danijel Berden

Člani Moškega vokalnega kvinteta Aeternum že od leta 2004 razvajajo poslušalce širom Slovenije, v domačem glasbenem prostoru pa si vse bolj utrjujejo svoj renome. Število njihovih nastopov se z leti močno povečuje in petje postaja njihova dnevna beseda. Velika naklonjenost do glasbene umetnosti jih vodi po številnih poteh in bogati njihov širok repertoar. Člani se poznajo že vrsto let in prav njihova spontanost, muziciranje in nevidna komunikacija na odru, dajejo skladbam živo obliko, ki prodre do slehernega poslušalca. Umetniški vodja skupine je Andrej Tibaut.

Svežino "železnemu repertoarju" dajejo z vedno novimi skladbami in lastnimi aranžmaji uspešnic, kar pa še bolj poudarja njihovo unikatnost.

Člani kvinteta Aeternum se vsakokrat z veseljem odzovejo povabilu na proslave in prireditve ob državnih praznikih ter raznih jubilejih, kot tudi povabilom na svečane priložnosti.

Poslanstvo moškega vokalnega kvinteta Aeternum je preprosto: zadovoljiti vsakega poslušalca, ki se rad predaja užitkom dobre glasbe.

1 web gka opis

1 web gka 2

Vokalna zasedba In spiritu je prvič zapela marca 2006 v starem župnišču cerkve sv. Jerneja v Vojniku pri Celju. Pri dveh sedanjih članih zasedbe je skozi raziskovanje pete ljudske pesmi začela neusahljivo rasti čustvena prevzetost, ki sta jo ob pomoči starejšega ljubitelja Bena znala oplemeniti še s šestimi fanti, za katere se je slutilo, da se bodo znali prepustiti resnici že v prvi zapeti pesmi, Sijaj mi sončece, sijaj mi sončece doli čez ravno polje tam kjer je moje dekle….

Temeljni motiv delovanja se je družno z preprostimi in iskrenimi radostmi, ki jih sproža petje ter mladostniško energijo, začel nezadržno oblikovati in se šele danes dobiva jedrno vsebino. Pevci so hitro doumeli pestrost petja in žanrov vokalnega ustvarjanja in poustvarjanja. Domačin, Tomaž Marčič je kot prvi umetniški vodja imenitno začutil tok mladostniške energije in spravljivo doumel raznolika žanrska nagnjenja pevcev in za skupino spisal mnoge nepozabne priredbe, ki še danes krojijo vrh repertoarja In spirita. Na podlagi izredne pedagoške tenkočutnosti je zasedbo izobrazil v osnovah vokalne tehnike in večglasnega petja nasploh ter pevce spodbudil k dodatnemu izobraževanju pri učiteljih solo petja. V letu 2011 je delo Tomaža Marčiča nadaljevala Bernarda Preložnik Kink in skupino po enem letu prepustila soprogu in pevcu v skupini Davidu Preložniku, ki skupino kljub mnogim kadrovskim spremembam, uspešno vodi še danes.

Skupina v letih delovanja suvereno obvladuje pisano pahljačo vokalnega repertoarja od renesanse, umetne in ljudske glasbe mnogih narodov vse do sodobnih ritmov. V sedanjem obdobju se skupina ponovno vrača raziskovanju slovenske glasbene dediščine, še posebej tiste neodkrite in prezrte, ter jo skuša razumeti v kontekstu svojskih interpretativnih idej in izvirnosti, lastnih skupini.

In spiritu je v kulturni prostor Občine Vojnik vnesel mnogo mladostne svežine na področju večglasnega petja ter odrsko – scenskih pojavnosti in je v začetku pomenil zagon mnogim mladim tako v domačem kraju kot tudi v širši okolici. Od začetka deluje kot sekcija v sklopu Kud France Prešern Vojnik in se še posebej z velikim veseljem udeležuje domačih prireditev in proslav, pogosto tudi kot kulturni ambasador protokolarnih dogodkov v kraju.

V obdobju do danes se je v skupini zvrstilo preko 10 pevcev, mnogi od njih so postali prepoznavni zborovski pevci in priložnostni solisti, vse pa je odlikovala izrazita predanost skupini in slovenski zborovski pesmi.

Delo skupine je bilo do danes ovrednoteno s številnimi visokimi priznanji ter pozitivnimi kritikami na mednarodnih pevskih tekmovanjih in gostovanjih v evropskih državah. V letu 2013 je bila tudi izdana zgoščenka v živo izvedenih skladb.
 
Dosežki:
2009 – Srebrno priznanje na Regijskem tekmovanju odraslih pevskih zborov in malih vokalnih skupin
2010 – Mednarodno tekmovanje sakralne glasbe v Bratislavi
2012 – Mednarodno tekmovanje “Lipanjski zvuci” v Petrinji
2012 – Mednarodno tekmovanje “Concorso Corale Internazionale” v Rivi del Gardi
2013 – Srebrno priznanje na Regijskem tekmovanju odsraslih pevskih zborov in malih vokalnih skupin