• 20161020

Jenamena sobota - zaključek festivala

on .

20161020

Sklepno, sobotno dogajanje 10. Jenamena festa se je pričelo že v zgodnjih jutranjih urah, ko so se zbrali ribiči na tekmovanju, katerega organizacijo jev sklopu festivala prevzela Ribiška družina Lendava – Temeljna enota Črenšovci.

Na prireditvenem prostoru so se prav tako zjutraj zbrale nogometne ekipe, ki so se pomerile v meduličnem turnirju. Za športno obogatitev festivala so letos poskrbeli člani Društva Etno, ki so v sklopu festivala organizirali Mura kros, v katerem so odrasli tekmovali za pokal Pomurskih lekarn, v teku pa so se pomerili tudi malčki.

V dopoldanskem času se je odvijalo tudi že tradicionalno šahovsko tekmovanje, na prireditvenem prostoru pa je naš bovjaš Mirko, velik ljubitelj in zbiralec raznovrstnih starin svoje eksponate razstavil v muzejskem kotu, da so si jih lahko obiskovalci z zanimanjem ogledovali skozi ves dan. Pridružili so se mu tudi člani Društva ljubiteljev starodobne tehnike Pufkači iz Ižakovcev, ki so na ogled postavili svoje stare traktorje.

Ljubitelji starih koles so se skupaj podali na Jenamena rejli, njihova kolesa pa so lahko obiskovalci občudovali še v popoldanskem času.

Na športnem igrišču so se pomerile ekipe v jenamena olimpijadi, na prireditvenem prostoru pa se je vse od poldneva vršil poseben vrvež okrog bogatih in raznovrstnih stojnic, na katerih so razstavljavci ponujali na ogled marsikaj, predvsem pa prikazali, na kakšen način ohranjajo kulturno dediščino. Jenamena senje predstavlja srčiko Jenamena festa, saj je bilo prav ohranjanje starih obrti in rokodelstva povod za organizacijo tovrstnega festivala že pred desetletjem. Veseli nas, da so se naši gostje na stojnicah pri nas počutili prijetno in se zaradi posebej toplega vzdušja vsako leto z veseljem vračajo med nas.

V šotoru so za prijetno vzdušje poskrbeli Poskočni muzikanti, ki so z velikim žarom animirali tudi najmlajše obiskovalce. Med tem so se nam pridružili tudi ribiči, ki so obiskovalcem brezplačno ponujali sveže pečene ribe, neposredno v njihovi bližini pa so lahko obiskovalci prav tako brezplačno okušali vinsko kaplico, ki jo že vrsto let na prireditvi ponujajo člani Vinogradniškega društva Velika Polana.

Vsekakor je bilo moč skozi ves dan čutiti prijeten vrvež in na naše veliko veselje je 10. Jenamena fest krasno živel in dihal z ljudmi. Obiskovalci so si lahko ogledali tudi tekmovanje v balinanju in nadvse razburljivo tekmovanje v vlečenju vrvi za moške in ženske.

Najmlajšim smo v sklepu programskega dela festivala ponudili na ogled gledališko predstavo Mineštralala v uzvedbi Gledališča KU-KUC in jih na koncu brezplačno pogostili s torto velikanko.

Obiskovalci so se z zanimanjem ustavljali tudi pri jenamena koulaj, kjer so lahko brezplačno okušali dobrote, ki so jih nekoč kuhali ljudje v naši pokrajini, danes pa žal vse prepogosto izginjajo iz naših kuhinj.

Pred večerno veselico smo razglasili rezultate in podelili unikatne pokale ter prehodne pokale – bovjaše najboljšim ekipam in posameznikom.

Večerna veselica z Modrijani je postregla z mnogimi presežki, ki so tudi sicer krasili jubilejni 10. Jenamena fest v Črenšovcih. Zabave, kot smo jo lahko doživeli na finalni sobotni jenamena veselici, v našem kraju še ni bilo moč doživeti in vsi smo bili z zaključkom več kot zadovoljni.

Med večernim rajanjem smo v sodelovanju s Trgovinami Jager podelili še jenamena biciklin in jenamena skiro ter nagrado jenamena zvestobe našemu zvestemu obiskovalcu, Jožefu Ritlopu iz Kanade. Priznanja in čestitke ob tako izjemni organizaciji so se kar vrstile, v srcih vseh, ki so del Jenamena festa celo desetletje ali pa so ga posebej začutili prav letos, pa sta se širila zadovoljstvo in sreča.

Ni kaj, Jenamena fest lahko pripravijo in doživijo le jenamena ljudje! In teh, jenamena ljudi, je bilo v Črenšovcih na jubilejnem, 10. Jenamena festu zelo, zelo veliko.