• 20170816 2

Jenamena četrtek

on .

20170817

Pa se je začelo čisto zares … Že zjutraj so z jenamena počitnicami nadaljevali otroci, ki so ustvarjali ob pravljici Ostržek, izdelovali želvice in plesali z Matejko Koštric ter Blažem Šumakom.

V popoldanskem času sta se na rokometnem igrišču pomerili domača ekipa in ekipa Razkrižja. V okviru srečanja rokometnih legend so se igralci in obiskovalci lahko pomerili v izvajanju sedemmetrovk. Najbolje sta se odrezala Vida Dugar in Slavko Šarkezi.

No images found.

Povorka folklornikov je naznanila otvoritveni program festivala, ki se je ob državnem prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom pričel s slovensko himno in Slovensko krajino, ki so ju zapele Ljudske pevke upokojenke. Zbrane sta pozdravila Damjan in Miha, ki sta povedala nekaj več o samem Jenamena festu. Dobrodošlico novemu Jenamena festu je izrazila še Andreja Sever. Golobi miru so poleteli, bovjaš Mirko je z razglasom naznanil dvig zastave in Jenamena fest 2017 se je pričel v vsem razkošju. Saška Matajič, Daniel Kovač in Martina Žerdin so številne zbrane navdušili z izvirno izvedbo Jenamena himne.

V nadaljevanju so etnološki značaj festivala več kot potrdili člani glasbene družine Matajič, oče Simon, hčerka Saša in sinova Miha in Marko, iz Črenšovcev. Na etno glasbenem večeru pod zvezdami so z odlično izvedbo prekmurskih ljudskih pesmi dali pravi pečat temu, kar Jenamena fest dejansko je – kulturna prireditev, ki ohranja in opeva našo kulturo.

Sledil je folklorni festival, ki smo ga poimenovali sosedsko rajanje, saj smo gostili sosede – folklornike iz Avstrije (Bad Radkesburg), člane folklornega ansambla HDK Pomurje iz Lendave, ki je predstavljala plesno izročilo sosednje Hrvaške, folklorniki iz »sosednje folklorne občine Beltinci« in domače folklornike Društva upokojencev Črenšovci.

Obiskovalcem smo ponudili domače zlevanke, na glavnem odru pod šotorom pa je za dobro vzdušje in možnosti preizkušanja plesnih zmožnosti poskrbela glasbena skupina Gadi.