Domoljubno kolesarjenje ob branikih slovenstva

on .

20230813

V sodelovanju z vaškimi odbori, Prekmurskim društvom generala Maistra Črenšovci in Prostovoljnim gasilskim društvom Črenšovci smo v nedeljo, 13. avgusta, izvedli domoljubno kolesarjenje ob branikih slovenstva v občini Črenšovci.

V Parku spominov smo se z minuto molka in domoljubnim šopkom poklonili žrtvam 1. svetovne vojne in vsem intelektualcem, zlasti dr. Ivanu Zelku. Na Dolnji Bistrici smo se na pokopališču zbrali ob grobu duhovnika in Maistrovega borca za priključitev Prekmurja Jožefa Godine in se spomnili vseh zaslužnih Slovencev za združitev Prekmurja s slovenskim ozemljem. Na Srednji Bistrice smo obudili spomin na branitelje mostu čez Muro in vse te, ki so padli v osamosvojitveni vojni. V preteklosti smo kolesarili do kantine, tokrat pa smo se s predstavniki vaškega odbora Srednja Bistrica zaradi razmočenosti terena zbrali pri gasilskem domu. Na Gornji Bistrici smo se pred vaškim domom spomnili žrtev 2. svetovne vojne in vseh kulturnikov. Na Kamenščici smo se z minuto molka poklonili tem, ki so bili del narodnoosvobodilnega boja med 2. svetovno vojno. V zavetju kapele sv. Janeza Krstnika smo počastili spomin na vse pri nas delujoče duhovnike. Postanek v Trnju je bil nekoliko daljši, saj smo si vzeli nekaj več časa za prijateljski klepet in srečanje ob pijači in pogačah, ki jih je za kolesarjenje pripravila Jenamena kuhinja.  V Žižkih smo v hvaležen spomin vključili vse gasilce naših vasi. Kolesarjenje smo zaključili v Črenšovci pred spomenikom Jožefa Klekla starejšega. Zadovoljni in hvaležni smo, da se nas je v okviru domoljubnega kolesarjenja ob branikih slovenstva v občini Črenšovci zbralo preko 80 ljudi.

Zahvaljujemo se vsem vaškim odborom, ki so nas prijazno sprejeli in se z branjem o branikih ter mladimi zastavonoši vključili v program domoljubnega kolesarjenja. Hvala tudi PGD Črenšovci za spremstvo kolesarjev z gasilskim kombijem. Še posebej smo hvaležni kolesarjem, ki so nedeljsko popoldne preživeli v naši družbi. Posebej se zahvaljujemo organiziranim skupinam – društvu ARO, Klubu Štrk in Šola zdravja Čerensa. Verjamemo, da bomo vredno prireditev, kot je domoljubno kolesarjenje, s ponosom in domoljubnim žarom organizirali tudi v prihodnje.