Dan 1 - 11. avgust (ponedeljek)

Napisal jenamena.si on . Posted in Program

Dan 1 - 11. avgust (ponedeljek)

 

17.30
Kolesarjenje in simbolična položitev slovenskih zastav in cvetja ob branikih slovenstva v Občini Črenšovci
(zbor kolesarjev pri spomeniku padlim v 1. svetovni vojni na pokopališču v Črenšovcih)

2014 dan1 p1

S kolesarjenjem in simbolično položitvijo slovenskih zastav in cvetja ob branikih slovenstva v Občini Črenšovci začenjamo JENAMENA PREDTEDEN, v katerem bomo s kulturnimi prireditvami počastili 95-letnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. K sodelovanju vabimo vsa društva Občine Črenšovci in posameznike, ki želijo popoldan posvetiti počastitvi spomina na ljudi, ki so v naših krajih v preteklosti s svojim življenjem in delovanjem izpričevali svojo narodno pripadnost in tako pomembno prispevali h krepitvi in ohranitvi slovenskega čutenja na levem bregu reke Mure.

Kolesarjenje bomo začeli pri spomeniku žrtvam 1. svetovne vojne pred pokopališčem v Črenšovcih, na kraju, kjer so zapisana imena teh, ki so dali domovini največ, svoja življenja.   2014 dan1 p1 1   Odpeljali se bomo na Dolnjo Bistrico, kjer se bomo ustavili na grobu Maistrovega borca, duhovnika in publicista Jožefa Godine, katerega posmrtni ostanki so bili leta 2011 prenešeni iz Pliberka na avstrijskem Koroškem v domačo, prekmursko zemljo.   2014 dan1 p1 2
 2014 dan1 p1 3   Pot bomo nadaljevali do mosta čez reko Muro na Srednji Bistrici, kjer se bomo ustavili pri spominski plošči braniteljem mostu čez reko Muro v letu osamosvojitvene vojne leta 1991, ki je bila slovesno odkrita na osrednji proslavi ob dnevu državnosti ob 20-letnici osamosvojitvene vojne.    2014 dan1 p1 4   Na Gornji Bistrici se bomo ustavili pri kulturni dvorani in se tako spomnili vseh, ki so v preteklosti s kulturnim udejstvovanjem v naših krajih ohranjali slovenstvo. Kultura namreč predstavlja temelj naroda in s kulturo, ki se je gojila med preprostimi ljudmi se sledi slovenstva niso izbrisale.
Kolesarjenje bomo nadaljevali do Črenšovec, natančneje do domačije duhovnika in zgodovinarja dr. Ivana Zelka, ki je s svojim znanstveno-raziskovalnim delom pridobil sloves prvega in do sedaj največjega znanstvenega raziskovalca prekmurske zgodovine.   2014 dan1 p1 5   Iz Črenšovec se bomo peljali do Trnja, kjer se bomo pri kapelici, posvečeni svetemu Janezu Krstniku, spomnili vseh duhovnikov, ki so pomembno zaznamovali vero in življenje tukajšnjih ljudi in s svojim pastirskim delovanjem prispevali k ohranitvi in krepitvi slovenstva.   2014 dan1 p1 6
2014 dan1 p1 7   Pot bomo nadaljevali do Žižkov, kjer stoji gasilski muzej, in se poklonili delovanju in žrtvam vseh gasilcev, ki so v naših krajih opravljali službo pomoči bližnjemu in v okviru svojega delovanja združevali ljudi, ki so mislili in čutili slovensko.   2014 dan1 p1 8   Spominsko kolesarjenje bomo zaključili pred spomenikom duhovniku, politiku in publicistu Jožefu Kleklu pred sedežem Občine Črenšovci, ki je s svojimi sodelavci odločilno zaznamoval prelomne zgodovinske dogodke za prekmurski narod pred 95 leti.

Združite prijetno s koristnim, sodelujte v drugačnem, spominskem kolesarjenju tudi vi in s tem izpričajte spoštovanje do zgodovine naroda nekoč in naše domovine Slovenije danes.

Dan 10 - 21. avgust (četrtek)

Napisal jenamena.si on . Posted in Program

Dan 10 - 21. avgust (četrtek)

 

18.00
Program za otroke
Predstavitev policije, prometna varnost in kolesarjenje po občini v spremstvu staršev in policistov kolesarjev.

Otrokom bomo brezplačno ponudili miške, sadna nabodala in domači sok.

18.00
Športno rokometno popoldne
Na športnem rokometnem popoldnevu se bodo srečale “lokalne rokometne legende”, domačini, ki so se v preteklosti ukvarjali z rokometom, športom, ki je bil v Črenšovcih zelo močno prisoten. Na rokometni tekmi, katere cilj ni dobiti “prvaka”, bo v ospredju predvsem srečanje, druženje in zabava igralcev, ki nekoliko odstopajo od izklesanih atletskih postav, ki jih spremljamo po televiziji, poleg tega spadajo v nekoliko višjo starostno in “težavnostno” kategorijo. Vsekakor se bomo imeli nad čim čuditi in vzklikati: jenamena!

2014 dan10 t1

20.00
Etno glasbeni večer (Oktet Belmura)
V Vinogradniški oktet, predhodnika današnjega okteta Belmura, so se leta 2000 združili pevski navdušenci z namenom, da bi v okviru Društva vinogradnikov iz Velike Polane glasbeno popestrili srečanja in dogodke društva. Eden od članov prvotnega sestava v današnji zasedbi vztraja še danes, ostali člani so se oktetu pridružili pozneje.
Leta 2004 se je Vinogradniški oktet preoblikoval v Pevsko društvo oktet Belmura, katerega umetniški vodja je danes g. Mitja Medved.
Ker prihajajo člani okteta iz občin Črenšovci in Velika Polana, je njihovo delovanje prvenstveno namenjeno nastopom v krajih teh dveh občin, leta 2009 se je sedež društva preselil v občino Črenšovci. Najbolj zvesto poslušalstvo okteta predstavljajo družinski člani in prijatelji pevcev okteta, zato so pogosto gostje družinskih praznovanj in obletnic. S pesmijo želijo občinstvu predvsem približati ljudsko in umetno pesem, svoj krog poslušalstva pa želijo razširiti, zato v zadnjem obdobju aktivno sodelujejo z glasbenimi skupinami iz lokalnega okolja. Člane poleg ljubezni do petja druži prijateljstvo in želja bo ustvarjanju prijetnih počutij ob njihovih izvajanjih raznovrstnih pesmi.
Letos so člani okteta 10-letnico delovanja obeležili s samostojnim koncertom na Srednji Bistrici, v okviru Jenamena fest-a se bodo predstavili s podobnim repertoarjem, ki bo zbrane gotovo prepričal s kvaliteto prepevanja in ustvarjanja domačega vzdušja.

Novost na letošnjem festivalu - domači flancati za obiskovalce po koncertu.

Veselica s skupino SKOK

Dan 12 - 23. avgust (sobota)

Napisal jenamena.si on . Posted in Program

Dan 12 - 23. avgust (sobota)

 

Dopoldne
Medulični turnir
V meduličnem nogometnem turnirju se bodo v dopoldanskem času pomerile ekipe iz Črenšovcev. Na travnatih površinah se bodo srečali igralci, ki jim je skupna ena strast – fuzbal. Ekipe bodo spodbujale glasne in unikatne navijaške skupine.

Jenamena šah
Jenamena šahovski turnir se bo pričel ob 10. uri, kar je novost, saj želimo tekmovalcem omogočiti čim bolj optimalne pogoje za igro.

12.00
Muzejski kout – Jenamena se vozi

V muzejskem kouti bodo predstavljena različna starodobna vozila. Sodelovali bodo člani, Klub ljubiteljev stare kmetijske tehnike Pomurja iz Beltincev, Društvo ljubiteljev starodobne tehnike Pufkači iz Ižakovcev, Društvo starodobnikov - ljubiteljev starih koles Dimek iz Beltincev, Ljubitelji starodobnih koles Polanski Pücki iz Velike Polane, Old timer klub Biciklin iz Koprivnice na Hrvaškem, Kolesarski klub biciklin iz Velike Polane in kolesarji ter vozniki različnih vozil, ki se bodo pisani druščini vedno dobro razpoloženih in nasmejanih domačih in tujih gostov priključili individualno.

13.00

Jenamena rejli
Jenamena relija se bodo udeležili kolesarji in vozniki različnih vozil, ki bodo razstavljena v muzejskem kouti.

14.00
Jenamena olimpijada – 1. polčas
Na jenamena olimpijadi se bodo v zabavnih igrah pomerile ekipe, ki bodo skušale doseči kar najboljši rezultat. Prepričani smo, da ne bo manjkalo smeha in dobre volje, saj so igre vedno zasnovane tako, da omogočajo tekmovalcem izkazovanje umetniškega vtisa.

2014 dan12 t1

15.00
Jenamena senje inda, gnjes (predstavitve na stojnicah)
V okviru SENJA bo potekalo SENJE INDA in SENJE GNJES Na stojnicah bodo obiskovalci lahko videli čebelarje, kovača, iz slame in bilja, pletenje košar, rezbarjenje, izdelovanje iz stekla, izdelavo nakita, izdelke iz usnja in odpadnih materialov, izdelke iz lesa, okusili bodo lahko domače dobrote, okusili bodo lahko vina lokalnih vinogradnikov in še kaj.

Število in raznolikost razstavljavcev na stojnicah Jenamena fest-a iz leta v leto raste. Nenazadnje je bilo ohranjanje starih obrti in rokodelstva osnovni motiv za odločitev, da bomo v Črenšovcih organizirali FESTIVAL. Iz te ideje se je rodil Jenamena fest, ki ga že vrsto let skrbno načrtujemo, negujemo in nadgrajujemo. SENJE ponuja obiskovalcem pogled v včeraj (SENJE INDA) in danes (SENJE GNJES). 

SENJE INDA
Na ogled bodo izdelki iz slame in bilja, na prizorišču bo kovač prikazoval kovanje, kot so ga poznali nekoč. Lončar bo prikazal izdelavo glinenih izdelkov. Bogata bo ponudba izdelkov iz lesa. Ustavili se boste lahko pri čebelarjih, ki bodo ponujali med in izdelke iz medu.

SENJE GNJES
Prikazana bo izdelava raznovrstnega nakita iz različnih materialov in izdelovanje z stekla. Na ogled bodo izdelki iz usnja in odpadnih materialov.

Člani Društva vinogradnikov Velika Polana bodo, kot vsako leto tudi letos vabili k sodom, kjer bodo ponujali domače dobrote in žlahtno kapljico.

15.00
Jenamena balinanje
Na prireditvenem prostoru bo potekalo tudi tekmovanje v balinanju.

15.30
Razstava značk, znamk in slikarskih izdelkov, nastalih v sklopu slikarske kolonije
Na prireditvenem prostoru si bodo obiskovalci lahko ogledali razstavo značk in znamk, prav tako bodo razstavljeni izdelki, ki bodo nastali v okviru slikarske
kolonije na Jenamena fest-u.

16.00
Jenamena olimpijada – 2. polčas

17.00
Jenamena vlejči (tekmovanje v vlečenju vrvi)
Pomerile se bodo moške in ženske ekipe.

19.30
Podelitev priznanj
Najboljšim ekipam in posameznikom popoldanskih aktivnosti bomo podelili nagrade in priznanja ter unikatne prehodne pokale.

FESTIVAL NAGRAJUJE IN PODARJA ...

Nagradili bomo zmagovalca nagradne igre JENAMENA SLOGAN na natečaju JENAMENA SLOGAN za NAPIS NA MAJICI 2014.
Podarili bomo JENAMENA BICIKLIN in JENAMENA SKIRO za otroke.

Več informacij glede možnosti sodelovanja dobite na INFO točki.

Veselica z glasbeno skupino Okrogli muzikanti

Dan 11 - 22. avgust (petek)

Napisal jenamena.si on . Posted in Program

Dan 11 - 22. avgust (petek)

 

16.00
Program za otroke: razstava malih živali, lutkovna predstava, ustvarjalne delavnice
Društvo gojiteljev pasemskih malih živali Odranci se že vrsto let vključuje v festivalsko dogajanje na Jenamena fest-u v okviru programa za otroke in najmlajši obiskovalci so nad razstavljenimi malimiživalmi vsako leto znova navdušeni. Društvo gojiteljev pasemskih malih živali Odranci letos praznuje 15-letnico delovanja in združuje 41 članov. Spodbudno je dejstvo, da se v društvo vključujejo tudi mladi gojitelji, zato opravičeno pogumno zrejo v prihodnje delovanje.

V okviru društva delujejo 3 sekcije: perutninsko, golobarsko in kunčerejsko. Poleg društvenih, meddruštevnih in mednarodnih razstav prirejajo tudi razna srečanja, radi pa se odzovejo tudi na vabila za sodelovanja v okviru različnih prireditev. V zimskem času vsako leto organizirajo v Odrancih mednarodno razstavo malih živali, ki je v lokalnem okolju že prepoznavna in dobro obiskana. Več informacij o delovanju društva lahko najdete na spletni strani www.dgpmz-odranci.si.

Otroci si bodo lahko vključili v različne ustvarjalne delavnice, si izdelali igrače in jih odnesli domov. Za njih pripravljamo tudi lutkovno predstavo.

V sklepu programa za otroke jim bomo brezplačno ponudili pomfri, pico in domači sok.

17.00
Jenamena fuzbal (ekipe novinarjev, županov in obrtnikov)
V revijalnih nogometnih tekmah, kjer “zmaga” ni prvenstveno najpomembnejša, se bodo pomerile ekipe županov in članov občinskih uprav, novinarjev in domačih obrtnikov. Pravico na zelenici bodo delile sodnice. Prepričani smo, da bodo obiskovalci lahko uživali predvsem v atraktivnih potezah teh, ki se bodo zapodili po travnati površini na JENAMENA FUZBALU.

19.00
Gledališka predstava (Macho in Mejke)
Macho in Mejke tvorita ljubiteljska gledališka igralca Matej Mertük iz Skakovec in Boštja Sinic iz Dolnjih Slaveč. S svojimi skeči in komičnimi predstavami navdušujeta staro in mlado. V lastni režiji sta pripravila že več kot 50 skečev. kot pravita sama, je komedija v bistvu njuna definicija. Prepričani smo, da bosta s svojo iskrenostjo in odprtostjo navdušila tudi obiskovalce Jenamena fest-a.

2014 dan11 t2

20.00
Etno glasbeni večer – Tjaša z gosti (predstavitev zgoščenke in pesmarice ljudskih pesmi)
Prekmurje je že samo po sebi navdihujoče, sama glasba pa je zakladnica melanholičnih, dramatičnih, ljubezenskih viž – tematik, ki so nam zelo ljube, Tjaši, vsestranski in uveljavljeni glasbeni umetnici iz Žižkov pa so tako zelo pri srcu, da jih vedno znova z navdušenjem in odgovornostjo vpleta v svoje glasbeno poustvarjanje, s katerim potem navdušuje občinstvo, ki ji tako rado prisluhne.

V času študija na Akademiji za glasbo v Ljubljani je Tjaša ustvarjala lastne skladbe, kot komponist sodeluje v številnih projektih. V letu 2011 je bil njen Koncert za kitaro in orkester (simfonični orkester SNG Maribor) izveden v okviru 1. koncerta Simfoničnega ciklusa Glasbeno prebujenje jeseni v Mariboru (SNG) in Ljubljani (Slovenska filharmonija). Lani pa je tudi zapela na odru Cankarjevega doma kot gostja koncerta Prifarskih muzikantov.
Tjaša je s svojim vsestranskim glasbenim ustvarjanjem del kulturnega življenja pokrajine ob Muri in je med ljudmi zaradi svoje odprtosti in iskrenosti vedno prijazno sprejeta. V sklopu Jenamena fest-a bo predstavila zgoščenko Edno takšo bi rad …, na kateri so zbrane ljudske pesmi s tematiko ženske, nekatere od teh je predstavila že na lanskoletnem Jenamena fest-u. Zgoščenko pomembno dopolnjuje pesmarica, v kateri so zapisana besedila in interpretacija pesmi, kot jih je strnila Jasna Jurkovič, Tjašina prijateljica in nekdanja sovaščanka iz Žižkov.

Interpretacije pesmi na zgoščenki so ovite v drugačen pajčolan, vse skupaj predstavlja pokrajino, ljudi in Tjašo kot glasbenico. Ljudske teme so predrugačene v njeni izvedbi – osnovne melodije so variirane in ponekod spremenjene, z raznolikimi harmonijami, efekti in občuteno interpretacijo. Pomemben je vtis, ki ga pusti besedilo ob prvem branju in ustvarjanje atmosfere, povezane z vtisom. Doživljanje in prilagajanje sami »viži« dojema Tjaša zelo osebno in največkrat pri glasbenem poustvarjanju črpa iz svojih doživljajev. Na koncertu bodo Tjašo spremljali gostje na različnih inštrumentih.

Ker zna Tjaša s svojim glasbenim nastopom vedno navdušiti in presenetiti, nas gotovo čaka glasbena poslastica, ki je nikakor ne gre zamuditi.

Veselica z glasbeno skupino KINGSTON

Dan 2 - 12. avgust (torek)

Napisal jenamena.si on . Posted in Program

Dan 2 - 12. avgust (torek)

 

20.00
Predstavitev zgoščenke in pesmarice domoljubnih pesmi (Ljudske pevke upokojenke)
Šolski park Črenšovci

2014 dan2 p1

Ljudske pevke upokojenke, ki delujejo v okviru Kulturno-turističnega društva Črenšovci, že več kot 20 let ohranjajo ljudsko pesem in s tem vedno znova izpričujejo, kdo smo. Slovenci in Slovenke.

Ob 95-letnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom so posnele zgoščenko domoljubnih pesmi z naslovom Slovenska krajina, mili moj dom, ki jo spremlja tudi pesmarica, v kateri je mogoče poleg besedil pesmi najti tudi fotografije pokrajine ob Muri od pomladi do zime. V sklopu predstavitve zgoščenke bodo zapele naše, prekmurske, slovenske ljudske pesmi in v nas vzbudile domoljubje, ponos …

Kot gostje bodo zapeli tudi Melinčki ciglarji KUD Melinci. Vsekakor bo večer, prežet s pesmijo, v objemu narave, prebudil v nas prijetne občutke in predvsem ljubezen do pokrajine, katere sinovi in hčere smo.

PRIJAZNO VABLJENI V ŠOLSKI PARK!