Domoljubna akcija (pričetek akcije 24. junija 2019)

logo 100 prekmurje

KÜPIN PA IZOBEJSIN SLOVENSKO ZASTAVO

 

Pričetek akcije 24. junija 2019

Državna zastava Republike Slovenije predstavlja enega od državnih simbolov in jo izobešamo z namenom, da poudarimo pripadnost državi Republiki Sloveniji. Prvič je bila slovenska državna zastava v Republiki Sloveniji javno dvignjena 26. junija 1991 na Trgu republike v Ljubljani. Štajerski domoljub Franc Gomilšek je v Slovencu leta 1929 zapisal, da je bil na Kleklovi novi maši, kamor je prinesel dve slovenski zastavi in ju ob tej priložnosti izobesil. Piše še o tem, da je bilo ljudstvo zaradi tega dejanja izredno navdušeno.

Domoljubno akcijo KÜPIN PA IZOBEJSIN SLOVENSKO ZASTAVO je Občina Črenšovci v sodelovanju s Kulturno-turističnim društvom Črenšovci in Prekmurskim društvom generala Maistra Črenšovci prvič organizirala leta 2015 z namenom, da bi med občani spodbudili izobešanje državnih zastav ob državnih praznikih, še posebej ob prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom in bi na ta način jasno izrazili svojo narodno pripadnost ter krepili domoljubje. Občani so bili povabljeni k naročilu zastave, za katere so bili priskrbljeni tudi ustrezni leseni drogovi, zastave pa so lahko naročniki prevzeli na osrednji občinski prireditvi v počastitev državnega praznika združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom v Občini Črenšovci ob polaganju venca predsednika republike Boruta Pahorja pred spomenikom Jožefa Klekla starejšega. Predsednik republike je bil nad organizirano domoljubno akcijo navdušen in je prepoznal pomembnost naših prizadevanj, saj je na osrednji prireditvi v počastitev državnega praznika združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom 12. avgusta 2016 županu Občine Črenšovci Antonu Törnarju predal posebno protokolarno darilo – slovensko državno zastavo. Doslej je bilo v okviru omenjene domoljubne akcije kupljenih 120 slovenskih državnih zastav.

Naša želja je, da bi ob 100-letnici zgodovinskih dogodkov v Prekmurju, ob državnem prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom po naših domovih množično zaplapolale slovenske državne zastave, kar bo jasen glas Slovencev in Slovenk, ki poznamo, spoštujemo in cenimo zgodovino naroda in svoje domoljubje javno in ponosno izražamo. Pogosto namreč vidimo in zaznamo goreče domoljubje pri pripadnikih drugih narodnosti, ki jo izkazujejo prav z izobešanjem državne zastave, sami pa tega ne naredimo dovolj pogosto, ko je za to primeren čas. In vsak državni praznik kliče k temu, da izobesimo državne zastave. Poleg tega z izobešanjem državnih zastav zlasti mlade rodove vzgajamo in jih spodbujamo k temu, da bodo tudi oni znali ustrezno in predvsem goreče spoštovati domovino in bodo domoljubje prenašali na rodove, ki prihajajo. Državna zastava je lahko zelo primerno in lepo darilo tudi za naše zdomce.

Predvidena cena slovenske državne zastave z ustreznim lesenim drogom bo 17 € in jo boste poravnali ob prevzemu zastave, to je 17. avgusta 2019, po osrednji občinski prireditvi v prostorih Občine Črenšovci. Zastavo lahko naročite na:

  • 02 573 57 50    (Občina Črenšovci, vsak delavnik do 15.00; ga. Jožica Cigan)
  • 041 884 699     (po 15. uri; Damijan Hozjan)
  • 041 728 581     (po 15. uri; Mateja Zelko)