Petek, 21. november 2014 ob 20.00

2 web gka

Društvo upokojencev Lendava:
GREMO NA MORJE
(komedija)

Igrajo:
Tonči – Štefan Žerdin
Edo – Ivan Paušič
Anka – Dragica Larnsak
Klara – Jerica Trojak
Matilda – Marija Varga
Brane – Igor Kulčar
Inšpektorica – Matilda Karba
Iza – Mira Unger

Šepetalka: Štefanija Feher
Režija: Misi Štampah
Scena: Sebastijan Časar
Luč: Ludvik Gönc, Miki Bažika

Komedija spregovori o tem, kako se oblast v krizi najprej »usede« na malega človeka: življenje mu zagreni z davki, nesmiselnimi predpisi, bedastimi zakoni, zapovedmi in prepovedmi … medtem ko se sama samovšečno košati, si deli narodne dobrine in pozabi na svojo bazo – volivce in davkoplačevalce. In kaj naj stori človek, ki mu visi vse več nadlog kot mlinski kamen za vratom?

Druščina upokojencev (Iza, Edo, Anka, Matilda in Tonči) ima zelo kreativne zamisli, kako zaobiti neživljenjske predpise oblasti, s skupnimi močmi kaj malega zaslužiti k bornim penzijam za počitnice na morju. Njihova znanka, delavka Klara, se utaplja zaradi stečaja firme, spozna, da brez poznanstev in vplivnih zvez ne prideš nikamor, rešilno bilko in ovinke pa išče tudi Brane, predstavnik t. i. revnih zaposlenih, ki imajo premajhen dohodek, da bi spodobno preživeli. Sredi vsega tega se znajde še tržna inšpektorica – predstavnica koruptivne državne administracije -, ki se je v teh grenkih časih krasno razcvetela.

In kako bodo naši upokojenci, ki jim je država z ZUJF-om zamrznila pokojnine in odrezala dodatek za rekreacijo, uspeli odpotovati na zaslužen letni oddih? Pridite, poglejte in se nasmejte.