Petek, 23. januar 2015 ob 19.30

Kulturna dvorana Črenšovci

8 web gka

KD Zarja Trnovlje:
KRČMARICA MIRANDOLINA
(komedija)

Režija: Vojko Belšak
Scenografija: Vojko Belšak, Darja Vrebac
Kostumografija: Darja Vrebac
Maska in lasulje: Marjana Kristavčnik
Luč in ton: Vili Pajk
Fotografije: Vid Jakop

Igrajo:
MIRANDOLINA, krčmarica – Cvetka Jovan Jekl
FABRICIO, natakar – Srečko Centrih
KAVALIR PL. RIPPAFRATTA, aristokrat – Tomaž Krajnc
GROF PL. ALBAFIORITA, bogat aristokrat – Krešimir Vrebac
MARKIZ PL. FORLINPOPOLI, reven aristokrat – Živko Beškovnik
DEJANIRA, igralka – Ana Zupanc
ORTENZIJA, igralka – Danica Lipičnik

Predstavo Krčmarica Mirandolina avtorja Carla Goldonija pozna povprečen gledalec predvsem kot komedijo, kar v resnici tudi je. Vendar pa se kljub salvam smeha, ki po navadi spremljajo predstavo, in živahnim ter dinamičnim vlogam redki zaznajo eksistencialne stiske, v katero so pahnjeni liki. Osnovno gonilo igre je zelo kruto in banalno – denar. Socialni deficit se preliva tudi na druga področja in posledično določa tudi ljubezenske odnose, ki so zato bolj podobni strateški pogodbi in ne posledici zaljubljenosti dveh oseb.

Krčmarica Mirandolina kljub »svoji starosti«, saj je postavljena v čas okoli leta 1740, neverjetno preseneča s svojo aktualnostjo. Njena prodornost ni zgolj v humorju, ki ga v predstavi ne manjka, ampak v tem, kako s pomočjo le-tega kaže ogledalo nam samim danes in tukaj. Pohlep, prevare, laži, kraja in razprodaja vrednot po dolgem in počez so vzporednice, ki sovpadajo s trenutnim stanjem v naši družbi.

Mirandolina je na videz prepuščena plavanju v morju polnem morskih psov. Gospodo, ki jo predstavljajo Grof, Markiz in Kavalir, lahko zlahka primerjamo z današnjim kapitalizmom, ki neusmiljeno zahteva vedno nove žrtve, ki so po pravilu večinoma nedolžne. Zato se Mirandolina ne bori le za svoj vsakdanji kruh, ampak tudi za osnovno človeško dostojanstvo. Njene želje niso gradovi v oblakih, ampak le to, da si lahko s svojim delom prisluži za dostojno življenje. Kaj vse je za to potrebno in kaj mora narediti, da se iz plena spremeni v lovca? Odgovor na to vprašanje ponuja komedija Krčmarica Mirandolina.