Sobota, 16. januar 2016 ob 19.00

Kulturna dvorana Črenšovci

6 web gka

Gledališko združenje Koroški deželni teater:
VSE ZASTONJ
(socialna komedija)

Režija: Peter Militarev

Igrajo:
Janez – Sergej Dolenc
Tončka – Stanka Poročnik
Lojzek – Matej Blažun
Marjetica – Renata Cigale
Policist – Marjan Areh
Kriminalist – Marjan Areh
Grobar – Marjan Areh
Starec – Marjan Areh

Avtor predstave, leta 1926 rojeni igralec, dramatik, režiser, scenograf in politični aktivist, Dario Fo, je leta 1997 prejel Nobelovo nagrado za literaturo. Zase pravi: »Tekstopisec, ujetež, kar naprej si delam sramoto …Nakar vse to pozabim. Nenamenoma. Ozrem se po napakah drugih, jih združim s svojimi, jih strašansko napihnem, nemara celo dodam zvrhano mero nežnosti, hudobije, nepotrebnih čednosti, katolištva, ki ga premorem, primešam še strahove, moje zadrege v trenutkih, ko ne vem, kaj reči, preveč besedičenja, ko ne vem, ali bi molčal, in sram, da sem sploh kaj izrekel … Kot zdajle. Vse to vržem na kup nekega kupa. In potem! In potem se začne ta gmota potiti. Bruha besede, te pa dejanja … Rodi se nekaj za glumače in burkeže.«

Predstavo je avtor napisal pred več kot 40 leti in jo je skupaj z ženo večkrat odigral, vedno znova aktualiziral in približal resničnosti, ki je v svoji sprevrženi maniri kapitalistične požrešnosti nemalokrat presegla še tako neverjetna pretiravanja.

Danes je ta igra še kako resnična. Prav zato so jo oživeli in na odru pokazali tisto, kar je največkrat skrito, tisto, česar ne želimo videti in vedeti. Poslanstvo gledališča pač ni moraliziranje, le ogledalo današnji družbi so nastavili. Kaj boste v njem ugledali, pa je seveda odvisno tudi od zornega kota gledalca samega.