• 20150822

DOMOLJUBNE PRIREDITVE (predteden)

on .

DOMOLJUBNE PRIREDITVE V POČASTITEV DRŽAVNEGA PRAZNIKA ZDRUŽITVE PREKMURSKIH SLOVENCEV Z MATIČNIM NARODOM

Člani Kulturno-turističnega društva Črenšovci smo že tradicionalno ob državnem prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom izvedli vrsto kulturnih prireditev. V sodelovanju z vaškimi odbori v občini Črenšovci smo izvedli domoljubno akcijo Küpin pa izobesin slovensko zastavo. Izjemno veseli smo, da bodo domove v naši občini odslej ob državnih praznikih posebej zaznamovale državne zastave, ki jasno pričajo o naši pripadnosti in ljubezni do domovine. Akcijo smo zaključili ob položitvi venca pred spomenikom Jožefa Klekla starejšega, 14. avgusta 2015, ko nas je s svojim obiskom tudi letos počastil predsednik Republike Slovenije, gospod Borut Pahor. V krajšem kulturnem programu so sodelovali Domen Zver, Martina Balažic, člani Moškega vokalnega kvinteta Aeternum in folklorniki. Posebej so scensko postavitev zaznamovali tudi gasilci domačih gasilskih društev in ljubitelji starodobnih koles. Zbrane je poleg župana Občine Črenšovci, gospoda Antona Törnarja, nagovoril tudi poslanec v Državnem zboru Republike Slovenije, gospod Jožef Horvat. Uradnemu delu je sledilo prijateljsko druženje na dvorišču Občine Črenšovci.

V soboto, 15. avgusta 2015, smo izvedli domoljubno kolesarjenje po branikih slovenstva v Občini Črenšovci in se ustavili v vsaki vasi naše občine na mestih, kjer smo počastili tiste, ki so v preteklosti s svojim delovanjem pomembno prispevali k ohranitvi slovenstva v naših vaseh. Vaški odbori so v vaseh sprejeli kolesarje in jih pogostili.

V nedeljo smo v kulturni dvorani v Črenšovcih pripravili osrednjo občinsko prireditev v počastitev praznika. V programu so nastopile Ljudske pevke upokojenke, Domen Zver in Andrej Tibaut. Slavnostni nagovor zbranim je pripravila predsednica Kulturno-turističnega društva Črenšovci, Andreja Sever. Ob tej priložnosti je župan Občine Črenšovci zlatima maturantoma naše občine, Primožu Raščanu in Matjažu Škafarju v imenu občine podelil posebna priznanja in simbolične nagrade.