• 20150822

Jenamena fest 2015 je odprl svoja vrata

on .

Festival se je začel z ustvarjalnim potencialom naših otrok, ki so se vsak dan zbrali ob 09.00 uri in ustvarjali na temo letošnjega festivala. Prvi dan so otroci pod vodstvom pedagoginje Laure Horvat ustvarjali glasbila. V goste smo povabili g. Rauha, poznavalca, mojstra glasbe in glasbil. Otroci so uživali v druženju, zabavi in izdelovanju glasbil. Organizatorji smo se potrudili, da so otroci začutili sporočilo letošnjega festivala, vmes pa smo jih pogostili s kosilom in osvežilnimi napitki. Dopoldansko druženje je trajalo do 14.00 ure.

Program letošnjega JENAMENA FESTA nam žal tudi letos zaradi vremena oz. ne vremena ni uspelo speljati tako kot smo načrtovali in si želeli. Zaradi dežja smo žal športno zabavne igre, ki smo jih želeli izvesti v sodelovanju s športnimi pedagogi iz društva Izziv Pomurje, morali odpovedati.

V goste smo povabili gospo Cvetko Horvat, srčno žensko, ki želi od življenja več in bolje ne samo zase ampak tudi za okolje v katerem živi. Cvetka se ukvarja s tehniko EFT (emotional freedom tehniqes), skrajšano in ljudsko sprejeto – s tapkanjem. V okviru programa je Cvetka za nekaj čez 30 naših obiskovalcev predstavila, v zaključku druženja pa tudi izvedla tehniko tapkanja. Bistvo tapkanja je čustvena sprostitev posameznika, da lahko na svet in dogajanje okoli njega gleda z druge, pozitivne perspektive … Vsi ki smo bili zraven  smo bili s tako s predstavitvijo kot z izvedbo prezadovoljni in smo Cvetki neizmerno hvaležni … Cvetka kmalu nasvidenje …

 

Palačinkarna je gledališka predstava za otroke, ki je bila zelo dobro obiskana, odzivi otrok pa so bili zelo srčni. Predstava, ki govori o prijateljih, prijateljstvu, iskrenosti … je bila pisana na kožo otrok in izvedena s strani naših domačih igralcev. Tako igralcem, kot obiskovalcem smo hvaležni za dobro vzdušje na predstavi.

Ob zaključku otroškega programa smo vsem otrokom ponudili palačinke z domačo marmelado … tako dobre, kot jih pripravimo v naši festivalski kuhinji otroci že dolgo niso probali …

Ob 19.00 uri smo uradno, slovesno odprli JENAMENA FEST 2015, tako kot se letošnjo temo spodobi z instrumentalno glasbo, saj so nam v goste prišli člani kulturnega društva Križevski rogisti iz Križevec pri Ljutomeru. Nekaj misli je v popotnico letošnjega festivala izrekla predsednica KTD Črenšovci in vodja festivala Jenamena fest ga. Andreja Sever, kakor tudi naš domači župan občine Črenšovci g. Anton Tőrnar. V skladu s tradicijo je festival odprl BOUVJAŠ Mirko z razglasom. Ob spremljavi rogistov smo dvignili festivalsko zastavo.

 

V nadaljevanju programa je sledil etno glasbeni večer, na katerem smo gostili tamburaško skupino KD Peter Dajnko iz Črešnjevec, ki skrbijo za kulturno dogajanje v njihovem kraju že več kot 100 let. Obiskovalci so uživali in jih nagradili z bučnim aplavzom.
V goste smo povabili tudi glasbeno skupino Planinca iz Poljan nad Škofjo Loko. S svojo vedrino, sproščenostjo in kvalitetno odrsko izvedbo na harmoniki in škaf bajsu so prinesli pozitivno energijo, ki je napolnila festivalsko prizorišče.

V KTD Črenšovci smo ponosni tudi na domače kulturnike, zato smo na oder povabili naše ljudske pevke upokojenke, ki so daleč na okoli poznane po izvirnih besedilih pesmi, ki jih izvajajo, prav tako pa je cenjena njihova zbirka skoraj že pozabljenih besedil in viž.

 

V nadaljevanju večera smo vse obiskovalce pogostili s kukarčnimi pogačami, potem pa se družili in veselili ob domači muziki, kjer se je spletlo kar nekaj novih prijateljstev …