• 20161020

10. Jenamena fest v Črenšovcih - otvoritev

on .

20160817

10. Jenamena fest v Črenšovcih se je v sredo, 17. avgusta 2016, pričel že z dopoldanskimi Jenamena počitnicami, v katere se je vključilo 40 otrok, ki so se seznanili z osnovami prve pomoči ter ustvarjali v gledališki delavnici. Po kosilu so se družili ob angleščini Helen Doron English Lendava.

V popoldanskem druženju so zaplesali s Plesno šolo Urška Pomurje in spremljali zanimive plesne nastope. Na zunanjem odru je bila odigrana gledališka predstava za otroke Torta za medvedka, ki so jo uprizorila dekleta pod vodstvom Tjaše Kurnik.

Otvoritev festivala je bila izvedena v družbi folklornikov, ki so se v povorki zvrstili na prireditveni prostor. Združeni pevci Občine Črenšovci so državni praznik združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom obeležili s pesmijo Slovenska krajina, tako imenovano prekmursko himno. Zbrane je nagovoril župan Občine Črenšovci, gospod Anton Törnar, v nadaljevanju pa je svoje misli ob jubilejnem festivalu podala predsednica Kulturno-turističnega društva Črenšovci, Andreja Sever. Bovjaš Mirko je prebral razglas, s katerim je otvoril 10. Jenamena fest. Dvigu festivalske zastave na osrednjem prireditvenem prostoru v športnem parku v Črenšovcih je sledilo spuščanje belih golobov kot znamenja miru.

Folklorniki folklornih skupin občine Črenšovci so se v nadaljevanju predstavili na folklornem festivalu Jenamena, pleše se mi. Tako so se na odru predstavile folklorna skupina domačega Kulturno-turističnega društva Črenšovci, folklorna skupina Kulturnega društva Fran Saleški Finžgar Žižki, Folklornega društva Pozvačin Bistrica, folklorniki Društva upokojencev Črenšovci ter Matejka Koštric in Blaž Šumak. Vodja izpostave JSKD OI Lendava je ob tej priložnosti v imenu območne izpostave JSKD predsednici KTD Črenšovci podelila jubilejno priznanje ob 10-letnici Jenamena fest-a. Obiskovalce, ki so z zanimanjem spremljali program, smo pogostili s krapci in prvi dan festivalskega dogajanja sklenili s skupino Tropik. 20-letnico delovanja folklorne skupine Kulturno-turističnega društva Črenšovci in 10-letnico Jenamena festa smo proslavili še s torto velikanko, ki smo jo razdelili med obiskovalce. Bilo je jenamenalno, naj je tako tudi v dneh, ki prihajajo.