Dobrodelni - 19. avgust (sobota)

 

 

jf logo dobrodelni

15. JENAMENA FEST je drugačen … s skupnimi močmi želimo prispevati sredstva tem, ki so bili v nedavnih poplavah najbolj oškodovani (v naši občini, pokrajini in domovini). JENAMENA POMAGA, kakor lahko in prav je tako …

Izvedbo dobrodelnega JENAMENA FESTA omogočajo številni nastopajoči (glasbene in gledališke skupine), ki so se v duhu solidarnosti in podpore dobrodelnosti festivala odrekli svojim honorarjem. Prav tako dobrodelno noto JENAMENA FESTA omogočajo donatorji in številni zunanji partnerji, ki so prisluhnili naši ideji o dobrodelnosti ter naša prizadevanja brez pomislekov podprli.
Vse te, ki omogočajo, da JENAMENA POMAGA, bomo posebej predstavili na samem festivalu.

Vsak sodelujoči na festivalu prispeva 10 € v dobrodelni namen za oškodovane v poplavah avgusta 2023 (NA SRČNI TOČKI na prireditvenem prostoru, kjer bo sredstva zbirali člani posebej ustanovljenega odbora, v katerega so vključeni člani prostovoljnih gasilskih društev občine Črenšovci). V zameno ga organizator pogosti z jenamena obrokom (jenamena mau) in pijačo.
Vsi obiskovalci bodo povabljeni k doniranju. Vsak obiskovalec bo prispeval k dobrodelnosti z nakupom gostinske ponudbe festivala, saj bo celoten izkupiček festivala šel v dobrodelni namen. O razdelitvi zbranih sredstev (po odločitvi odbora glede na konkretne potrebe) bomo javnost obveščali na spletni strani www.jenamena.si.
VABLJENI K PODPORI, SKUPAJ ZMOREMO ...

JENAMENA POČITNICE za otroke, starejše od 5 let, potekajo od srede do petka v dopoldanskem času (potrebna je predhodna prijava). Za otroke v okviru jenamena počitnic v sodelovanju z OŠ Franceta Prešerna Črenšovci pripravljamo likovno in lončarsko delavnico, različne igre, ustvarjalno delavnico, poletno ustvarjalnico z Renato Brglez (Gledališče Pravljičarna) iz Slovenskih Konjic, ki bo za otroke izvedla tudi gledališko predstavo Častna gusarska.

Ko po viharni noči gusar Gal v steklenici, ki jo je naplavilo morje, najde nenavaden zemljevid, mu radovednost ne da miru. Zemljevidi vedno nekam pripeljejo. Le kam ga vodi ta? Častna gusarska, da bo s pomočjo otrok ugotovil tudi to. Z našo gledališko prijateljico Renato bodo otroci ustvarjali. Njihove izdelke bomo razstavili na prireditvenem prostoru, potem pa si jih bodo lahko odnesli domov.

2023 pocitnice renata

Tudi JENAMENA POČITNICE bodo dobrodelne

Kiparsko-slikarske kolonije na Jenamena festu ne bomo izvedli, saj veliko naših umetnikov prihaja iz Koroške in zaradi težkih okoliščin v njihovi pokrajini ne morejo priti na Jenamena fest. Na Jenamena festu bomo povezani z njimi na poseben način … Na prireditvenem prostoru bo razstavno-prodajna galerija umetnikov, ki so že tolikokrat bili med nami ter ustvarjali z nami in za nas … Sredstva od nakupa njihovih umetnin bodo v celoti namenjena v dobrodelni namen.

V razstavno-prodajni galeriji lahko obiskovalci dobrodelnega Jenamena festa z nakupom slik, ki so jih na preteklih kiparsko-slikarskih kolonijah ustvarili naši umetniki, podprete dobrodelnost festivala in pomagate najbolj prizadetim v poplavah. Bodimo z našimi prijatelji Jenamena umetniki povezani preko njihovih čudovitih umetnin. Vabljeni k solidarnosti...

JENAMENA POMAGA - katalog slik

2023 katalog

 

8.00
Jenamena
 nogometni turnir
 

2023 nogomet

Na travnatih površinah se bodo srečali igralci iz Občine Črenšovci, ki jim je skupna ena strast – fuzbal.

 

9.00
Jenamena senje INDA, GNJES (predstavitve starih obrti in rokodelstva na stojnicah) 

2023 stojnice

Predstavitev starih obrti in rokodelstva na stojnicah, predvsem pa tistih, ki to bogato tradicijo že vrsto let s svojim srčnim delovanjem ohranjajo, je jedro Jenamena festa. Vsekakor so stojnice na Jenamena festu vsako leto znova raznolike in bogato založene ter tako obiskovalcem ponujajo posebno sejemsko doživljanje še posebej zaradi dejstva, da so naši gostje, umetniki in različni ustvarjalci, tisti, ki s svojo pristno človeško toplino nagovarjajo mnoge obiskovalce. Vabljeni k stojnicam, na katerih bo veliko za videti, okušati …

 

10.00
Jenamena rejli kolesarjev starodobnikov 

Ljubitelji starodobnih koles in drugih vozil se bodo peljali po krajši trasi do Gornje Bistrice, ki bo omogočala prijateljski klepet in občudovanje lepot naših krajev. Ogledali si bodo Destilarno Pozvačin in degustirali njihove specialitete. Zaključna postaja kolesarjev bo na osrednjem prireditvenem prostoru, kjer si bodo lahko obiskovalci ogledali zanimiva kolesa in še kaj.

2023 reli

Letošnja trasa: INFO točka

 

11.00

Gledališka predstava za otroke – Miškino gledališče (Zapleši z damo Ano Banano)

2023 mg1   2023 mg2
2023 mg3   2023 mg4

V čudoviti in živahni animacijski predstavi se otroci z damo Ano Banano podajo v čaroben svet plesnih korakov. Ana Banana namreč s svojo "pleši-pleši" skrinjo potuje po vsem svetu in obiskuje malčke, ki radi skačejo, migajo, se vrtijo … Ampak Ana Banana nikoli ne ve, kam jo bo ponesel skrivnostni glas na drugi strani "pleši-pleši"fona in nikoli ne ve, na katere melodije bo z otroki zaplesala. To ve le njena čarobna pisana skrinja. Ana Banana bo z zabavnimi in zeloooo smešnimi situacijami pričarala pravi plesni žur.
Otroci bodo po predstavi pogoščeni s torto, skupaj z Ano Banano pa bodo prispevali svoj dobrodelni prispevek.

jskd n    zkd 

 

11.00
Jenamena kulinarični kaut

2022 kaut

Jenamena kulinarični kaut bo v posebej pripravljenem prireditvenega prostora obiskovalcem ponudil priložost degustacijske pokušine različnih jedi, ki jih bodo na prireditvenem prostoru pripravili naši gostje - društva in skupine, s katerimi Kulturno-turistično društvo Črenšovci odlično sodeluje. Zadišalo bo po različnih dobrotah, med katerimi bodo lahko obiskovalci izbirali vsak sebi najljubši okus. Jenamena, dober tek.

 

12.00
Družabno srečanje starejših

V uvodnem kulturnem programu se bodo predstavili člani Folklorne skupine Pozvačin in člani Okteta Belmura. Sledilo bo skupno kosilo in priložnost za srečanje, prijateljski klepet in ples ob zvokih Ansambla AKTUAL.

2023 srecanje

V popoldanskem času se bodo poleg Kluba ŠTRK in Šole zdravja ČERENSA predstavile domače glasbene in pevske skupine. Na prireditvenem prostoru se bodo izvajale tudi različne vodene mertive zunanjih strokovnjakov (krvnega tlaka in sladkorja …)

.

2023 belmura

Oktet BELMURA

 

13.00
Rokometno popoldne (“LOKALNE LEGENDE”)

2023 rokomet

Rokometno popoldne bo združilo in navduševalo rokometne navdušence, ki so že našli svoje mesto v programu festivala. Poleg rokometne tekme bo izvedeno tudi tekmovanje v izvajanju kazenskih strelov. V ospredju rokometnega popoldneva ne bo “zmaga”, ampak predvsem druženje in zabava ob takšnih in drugačnih “ljubiteljskih atraktivnih potezah”, ob katerih se bo vzdihovalo - jenamena!

 

ODBOJKA za otroke

Otroci bodo imeli možnost spoznavanja odbojke na mivki in bodo tudi sami lahko odbijali ter se navduševali.

 

Jenamena veselica – Ansambel AKTUAL

2023 aktual

 

14.00
Jenamena balinanje
 (prijave na INFO TOČKI)

2023 balinanje

Jenamena balinanje vsako leto privabi lepo število tekmovalcev kot tudi obiskovalcev, ki pozorno opazujejo, kdo ima najbolj mirno roko in najbolj ostro oko.

 

15.00
Jenamena
 fuzbal
 

V jenamena fuzbalu se bodo pomerile ekipe novinarjev, občinskih uprav in obrtnikov. Zaradi ljubiteljske narave igranja nogometa dogodek vedno znova ponuja obilo priložnosti za zabavo in smeh, vsekakor pa je med igralci moč čutiti vsaj malo tekmovalnosti, kar dodatno prispeva k zanimivosti jenamena fuzbala.

2023 fuzbal

 

18.00
Jenamena kaula – KULINARIČNA PONUDBA “STARIH” JEDI ...

2023 kaula

Na jenamena kaulaj bodo obiskovalci imeli možnost okušati nekdanje jedi, ki so bile stalnica vsakdanje ali praznične kuhinje v naših krajih. Obenem bodo lahko vzeli recepte za pripravljene jedi in jih poskušali pripraviti tudi doma. Na jenamena kaulaj bo dišal graj na zelji, graj na kaši, graj na močniki, prejsno zelje, mlejčni krumpli, mlejčne ugorke, prežganka, kukarčne pogače … in še kaj … Pridite, okušajte in se pustite prijetno presenetiti.

 

19.00
Glasbeni večer na prostem

Glasbeni večer na prostem bo zaradi enodnevnega dogajanja drugačen, saj bosta na zunanjem odru obiskovalce z glasbenim programom nagovorili domači glasbeni skupini, sicer stalnici Jenamena festa. Z veseljem in velikim pričakovanjem bomo prisluhnili ÊDNI, ki je še posebej naša in smo nanjo še posebej ponosni. 3. junija so v okviru festivala Godibodi na ljubljanskem gradu predstavili svoj nov album SLOVO RDEČE, ki prinaša predvsem ljubezenske skladbe. Gre za preplet pripovedovanj o vasovanju, nesrečni ljubezni, upanju in tudi smrti. Glasba je na mestih pretanjena, tenkočutna ali v kontrastu močna in prodorna, ponekod tudi zabavna, plesna. V sebi skriva barvit spekter melodij, ki redko spominjajo na tradicionalno različico. Zaporedje pesmi na albumu ni naključno, vsebinsko se lahko bere kot pripoved o ljubezni.

2023 ednaFoto: Saša Huzjak

2023 edna 2

O premierni predstavitvi so poročali osrednji mediji …

https://www.24ur.com/popin/glasba/skupina-edna-na-odru-ljubljanskega-gradu-se-ne-znajdes-po-nakljucju.html?fbclid=IwAR2iL6SQ5wZ9yBesj-n8vIvD_Zku7xtHtWnSeQl0iD5ptB1oSxq7jc7bth8 

https://prvi.rtvslo.si/podkast/etnofonija/173251217/174968113?fbclid=IwAR1ODB7UY8OCQoIFO-vMFat2lEChQodE6dy71uM3V5YOjgresfcBhAltjYU

Nadvse smo se veselili njihove predstavitve albuma na Jenamena festu, ki je bila načrtovana v petek. Na glasbenem odru nam bodo Tjaša, Jasmina, Luka in Blaž ponudili ščepec novih ritmov, veselimo pa se že predstavitve albuma v celotni podobi. Že zdaj z gotovostjo vemo, da bomo jenamenalno zadovoljni in ponosni, ker smo že zdaj …

 

2022 aeternum

Moški vokalni kvintet Aeternum je obiskovalcem Jenamena fest znan in domač. Njihovi koncerti na prostem so bili vedno težko pričakovani in so vsako leto znova navduševali. Člani kvinteta so se odzvali povabilu k dobrodelni podpori festivala, ki ga tudi sami čutijo kot svojega. Dovolimo si, da nas presenetijo z glasbenim izborom in izvedbo ter ponovno očarajo na edinstven način.

jskd n    zkd 

 

Žrebanje za JENAMENA BICIKLIN in 2x podometni kotliček Geberit ...

V preteklih letih so se v žrebanje za jenamena biciklin, ki ga poklanjamo v sodelovanju s Trgovino Jager, obiskovalci festivala vključevali brezplačno z vpisom. 

jager   jager biciklin

Izžrebali bomo tudi 2 obiskovalca, ki bosta domov odnesla podometni kotliček Geberit, ki ga poklanja podjetje INHAUS Inštalacijski sistemi d.o.o.

inhouse   inhouse geberit

 Letos bo sodelovanje v žrebanju zaradi narave celotne prireditve pogojeno z dobrodelnim prispevkom v višini 5 €.

 

Jenamena veselica – Skupina ZLATA ŽILA

2023 zlata zila